måndag 22 februari 2010

Vaniljvåfflor var uppskattat, X åt en och hans kompis åt fyra! Dock föll inte pressade hallon någon av miniherrarna i smaken, men sylt funkade utmärkt. 

Jag har kanske lagt ut recept på vaniljvåfflor förut, men det kan inte skada att göra det ytterligare en gång i så fall. Receptet kommer ursprungligen från boken "våfflor & pannkakor" och ett tips där är att servera dessa vaniljuppiffade skapelser med chilimarinerade hallon.

Ingredienser:
4 ¾ dl (285 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk strösocker
3 ägg, gula och vita separerade
2 ¼ dl mjölk
55 g osaltat smör, smält och avsvalnat
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sikta ned mjöl, bakpulver, salt och strösocker i en stor bunke. Häll äggulor, mjölk, smör och vaniljsocker i en annan skål och blanda noggrant. Häll ned mjölblandningen i mjölkblandningen och vispa tills allt är nätt och jämnt blandat – arbeta inte smeten i överkant.
2. Lägg äggvitorna i en ren skål och vispa till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ned skummet i våffelsmeten med en träsked. Det är viktigt att inte överarbeta smeten i det här läget, så om det finns några små klumpar av äggvita som flyter omkring, låt dem vara, det spelar ingen som helst roll.
3. Skeda upp smeten i våffeljärnet, bred ut den i hörnen och stäng locket. (De flesta våffeljärn rymmer 1,25 dl smet.) Grädda tills våfflan är frasig och gyllene brun, 3–5 min.

3 kommentarer:

  1. Har du något bra recept på chokladvåfflor, alternativt chokladpannkakor? Och lika så undrar jag om du gör fullkornspannkakor och våfflor ibland och hur du isåfall får dom bra?

    SvaraRadera
  2. Har du något bra recept på chokladvåfflor, alternativt chokladpannkakor? Och lika så undrar jag om du gör fullkornspannkakor och våfflor ibland och hur du isåfall får dom bra?

    SvaraRadera