
Pepparkaksdeg:
1 stor sats, 100 pepparkakor
- 850 gr socker
- 11/2 dl sirap
- 3 dl vatten
- 525 gr smör
- ca 2 kg vetemjöl
- 1 msk kanel
- 2 msk ingefära
- 1 tsk nejlikor
- 1 msk bikarbonat
Kristyrrecept - 2,5 dl florsocker
- 1 äggvita
Så här gör du pepparkaksdeg:
- Rör ihop sirap, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och låt smör eller margarin smälta i kastrullen (smaksätt med spriten). Rör kraftigt. Blanda bikarbonaten med mjölet i en bunke. Tillsätt vätskan och arbeta snabbt ihop degen till en fast deg. Låt degen vila i kylskåp (helst ett dygn). Kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl. Stansa, skär eller forma ut figurer (använd fantasin). Lägg på plåt (sval, så undviker du bubblor). Grädda i 200 grader i ca 5 - 10 minuter (beroende på tjocklek). Låt svalna.
- Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
Ljus eller mörk sirap..?
SvaraRaderaLjus. :P
SvaraRadera