lördag 12 december 2009








Pepparkaksdeg:
1 stor sats, 100 pepparkakor
  • 850 gr socker
  • 11/2 dl sirap
  • 3 dl vatten
  • 525 gr smör
  • ca 2 kg vetemjöl
  • 1 msk kanel
  • 2 msk ingefära
  • 1 tsk nejlikor
  • 1 msk bikarbonat

    Kristyrrecept
  • 2,5 dl florsocker
  • 1 äggvita

Så här gör du pepparkaksdeg:

  1. Rör ihop sirap, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och låt smör eller margarin smälta i kastrullen (smaksätt med spriten). Rör kraftigt. Blanda bikarbonaten med mjölet i en bunke. Tillsätt vätskan och arbeta snabbt ihop degen till en fast deg. Låt degen vila i kylskåp (helst ett dygn). Kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl. Stansa, skär eller forma ut figurer (använd fantasin). Lägg på plåt (sval, så undviker du bubblor). Grädda i 200 grader i ca 5 - 10 minuter (beroende på tjocklek). Låt svalna.
  2. Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.

2 kommentarer: