lördag 18 december 2010

Julbröd.

3 stycken

* 50 g jäst
* 2,5 dl mjölk
* 5 dl svagdricka
* 1,5 dl mörk sirap
* 0,5 dl rapsolja
* 1,5 tsk salt
* 2 tsk malda brödkryddor (valfritt)
* 5 dl vetemjöl
* 1,5 liter rågsikt
* Pensla julbrödet med:
* 1 msk mörk sirap
* 1 msk kaffe

1. Värm mjölk, svagdricka, sirap, rapsolja, salt och brödkryddor under omrörning till 37 grader.
2. Smula sönder jästen i en bunke.
3. Häll över lite av den fingervarma degvätskan och rör tills jästen löst sig.
4. Tillsätt resten av degvätskan samt vetemjöl och rågsikt och rör ihop till en deg.
5. Arbeta julbrödsdegen smidig i 10 minuter på bakbord eller knåda den i degblandare 5 minuter.
6. Låt sedan bröddegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
7. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den någon minut.
9. Dela bröddegen i 3 delar och lägg i avlånga smorda (med smör) brödformar eller forma limpor eller stora runda bröd och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
10. Låt julbröden jäsa övertäckta i 20 minuter.
11. Pensla bröden med sirap utrört i lite kaffe i en kopp.
12. Grädda julbröden i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
13. Akta så att de inte blir för brända på toppen. Börjar de bli för brända så täck med bakplåtspapper.
14. Ta ut och låt julbröden kallna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar