onsdag 29 december 2010

Favoritbröd i gjutjärnspanna.

Fantastiskt gott!
Det är något alldeles speciellt med att grädda bröd i stekpannan.
Och till pastasalladen ska de allra helst vara nygräddade och fortfarande varma. (Ett tips är att trycka ner soltorkade tomater och färsk basilika i degen innan gräddning).

Ingredienser
6 st
25 g smör
5 dl rågsikt
1 tsk strösocker
1 tsk salt
15 g jäst
2 1/2 dl mjölk


Gör så här
Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt nästan all rågsikt, socker, salt och jästen delad i mindre bitar. Värm mjölken till fingervärme, 37° och rör ner den i mjölblandningen. Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 6 bitar. Kavla eller platta ut varje bit till en rund kaka, ca 20 cm i diameter. Nagga kakorna med en gaffel. Hetta upp en torr stekpanna av gjutjärn. Grädda bröden, ett i taget, i stekpannan ca 2 min per sida. Låt svalna på galler.

1 kommentar: