onsdag 6 oktober 2010

Pinocchio.

Fyra minuter kvar till Efterlyst och jag har slängt ihop min version av Pinocchiotårta. Kan med fördel kläs med ananas eller konserverade frukter, men blåbär och hallon är helt klart godast (öh, tycker jag alltså).

Tårtbotten:
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
4 msk mjölk

Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse mandelspån

Fyllning:
3 dl vispgrädde
½ l färska bär, sylt eller ananas

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt en äggula i taget.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten och blanda sedan i mjölken. Rör till en jämn smet. Klä en långpanna med smort smörpapper.
Häll i sockerkakssmeten och bred ut jämnt. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd sen ner sockret och vispa detta några minuter.

Bred marängsmeten ovanpå tårtbotten och strö över en påse mandel spån. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter, tills marängen har fått färg och smeten blivit torr. Låt kakan kallna. Dela den mitt itu. Täck den ena halvan med vispad grädde och strö över hallon, sylt eller ananas. Lägg den andra halvan ovanpå. (Jag valde att behålla tårtan i ett lager.)



1 kommentar: