onsdag 10 februari 2010

Nu faller vi pladask för semlor och konstruerar egna, tycker jag. Enkelt med köpta bullar - eller så bakar man egna efter receptet nedan.

Ingredienser

12 stycken

* 2,5 dl mjölk
* 50 g margarin
* 25 g jäst
* 3 msk socker
* 2 krm salt
* 1 krm hjorthornssalt
* 1 ägg
* ca 8 dl vetemjöl

Gör så här
Värm mjölken till drygt 37 grader. Lägg i margarinet så det smälter/blir mjukt. Blanda mjölk/margarin med alla ingredienserna utom mjölet. Tillsätt 6 dl av mjölet - arbeta kraftigt - sen resten, lite i taget, till en slät lagom fast deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Arbeta degen ordentligt på bakbordet, dela i 12 lika delar, rulla till jämna bullar. Låt jäsa relativt länge så att de blir luftiga och lätta. Grädda på 1:a eller 2:a falsen i 250 grader cirka 7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Jag fyllde mina med chokladkräm som jag rörde samman av följande:
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk kakao
  • 3 msk florsocker

2 kommentarer: