Franskt bondbröd
1 Stort bröd
Surdeg
50 g Jäst
2 dl Vatten; 37°
2 1/2 dl Rågsikt
Deg
3 1/2 dl Vatten; 37°
2 tsk Salt
2 msk Olja
4 dl Rågsikt
7 dl Vetemjöl
Rör ut jästen till surdegen i det ljumma vattnet, tillsätt mjölet. Täck över med plastfolie och låt stå ett dygn.
Blanda surdegen med degvattnet, tillsätt salt, olja och rågsikt. Blanda ner vetemjölet, börja med någon deciliter mindre än vad som anges ovan, och tillsätt mer mjöl vid behov. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa ca 30 minuter (eller längre). Arbeta igenom degen, forma till två limpor eller ett stort bröd. Låt jäsa 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° ca 40 minuter. När man lyfter brödet och knackar på undersidan ska det låta ihåligt.
1 Stort bröd
Surdeg
50 g Jäst
2 dl Vatten; 37°
2 1/2 dl Rågsikt
Deg
3 1/2 dl Vatten; 37°
2 tsk Salt
2 msk Olja
4 dl Rågsikt
7 dl Vetemjöl
Rör ut jästen till surdegen i det ljumma vattnet, tillsätt mjölet. Täck över med plastfolie och låt stå ett dygn.
Blanda surdegen med degvattnet, tillsätt salt, olja och rågsikt. Blanda ner vetemjölet, börja med någon deciliter mindre än vad som anges ovan, och tillsätt mer mjöl vid behov. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa ca 30 minuter (eller längre). Arbeta igenom degen, forma till två limpor eller ett stort bröd. Låt jäsa 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° ca 40 minuter. När man lyfter brödet och knackar på undersidan ska det låta ihåligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar