Jag provar något nytt. I och med att vi mycket sällan förbrukar mjukt bröd (vi har en del i frysen till fattiga riddare), och då är det främst bröd som jag själv bakar - så går det åt en hel del hårt bröd. Knäckebröd utgör förvisso inga skyhöga utgifter, däremot har jag hört att det ska vara en enorm skillnad smakmässigt, mellan köpt och hembakat knäcke, så nu är det precis vad jag sysslar med. Enligt följande, enkla recept:
50 g Jäst
5 dl Vatten
1 1/2 l Rågmjöl
1 tsk Salt
1 1/2 msk Stött fänkål + anis + kummin
Smula sönder jästen i en bunke, häll på fingervarmt vatten, ca 37°, och rör tills jästen löst sig. Tillsätt det mesta av rågmjölet, salt och grovt stötta kryddor och arbeta degen jämn och slät. Låt degen jäsa i bunken 30-40 minuter på varm plats, tex i varmt vatten eller värmeugn (svagt uppvärmd). Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mer rågmjöl om det behövs. Dela degen i bitar och kavla ut dessa till runda kakor, var och en lagom stor att lägga på en smord plåt eller långpanna. Nagga med gaffel och gör ev ett hål i mitten som på köpta knäckebrödskakor. Låt kakorna jäsa i 10 minuter. Grädda i 175° ugnsvärme ca 10 minuter. De ska inte få nämnvärd färg. Låt brödkakorna kallna på galler och förvara dem sedan torrt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar