tisdag 15 december 2009


Saffransdoften har temporärt bytts ut mot kardemumma. Eller ja, nybakade bullar. Jag föredrar kardemumma framför kanel, och ibland blandar jag dem hej vilt. Men i alla fall, jag bjuder på ett recept på kardemummabullar:


Det här behövs för ca 30-35 st:
100 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 msk socker
1 tsk stött kardemumma (alltså, stöt den gärna själv - det är ganska markant skillnad på kärnor som du själv stöter och det redan "färdiga".)
ca 13 dl vetemjöl (mer om degen känns på tok för kladdig.)

Pensling:
ägg

Ugn: 250° 

Gör så här:
1. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2. Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa ca 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela i bitar. Rulla till släta, runda bullar, som läggs på bakpappersklädda plåtar. Jäs i ytterligare ca 30 minuter.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda ca 8-10 minuter mitt i ugnen. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

1 kommentar: